Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

8 tipů, jak vylepšit letní grilování

Naposledy aktualizováno 25 září, 2024

Léto se pomalu, ale jistě blíží. Nastává tedy i období populárních letních aktivit. Mezi neoblíbenější činnosti přitom patří grilování, které si v letošním roce můžete ještě vylepšit.

Pořiďte si kvalitní gril

Aktuálně si lze pořídit široký sortiment grilů. Pokud už máte s grilováním nějaké zkušenosti a vlastníte zahradu, ideální řešení představují grily na uhlí. Pro občasné grilování na balkóně se budou spíše hodit plynové grily, a pokud si chcete grilované pochoutky připravovat i v interiéru, pořídit si můžete elektrický gril, který zaručuje absenci kouře a zplodin. Záleží tedy na vašich potřebách. Navíc si je možné zakoupit grily se slevou. V každém případě výběr vhodného zařízení rozhodně nepodceňujte.

Vsadit můžete i na gril s udírnou

Jestliže si rádi pochutnáte nejen na grilovaných, ale také na uzených dobrotách, vhodným řešením pro vás mohou být grily s udírnou. Tato zařízení dnes existují v různých provedeních. Liší se tedy svou konstrukcí, stejně jako způsobem přípravy pokrmů. V každém případě umožňují grilovat a udit zároveň, což se může hodit např. při večírcích nebo oslavách.

Nebojte se experimentovat

Pokud chcete vylepšit své letní grilování, měli byste se také zaměřit na nejrůznější suroviny. Grilovat totiž nemusíte pouze maso, ale také sýry, zeleninu, houby a dokonce i ovoce. To si je možné připravit v podobě špízu, anebo v alobalu. Vytvořit si tedy lze chutný ovocný balíček. Experimentovat pak samozřejmě můžete i s omáčkami, marinádami kořením. Pokud si navíc troufnete, můžete si omáčku či marinádu vytvořit sami.

Zaměřte se pouze na kvalitní potraviny

Jistě, ugrilovat lze prakticky všechno, nicméně pokud si chcete pochutnat a zároveň jíst zdravěji, už v obchodě byste se měli zaměřit na kvalitní potraviny. Na gril je perfektní čerstvé libové maso bez kůže. Samozřejmě je vhodné zakoupit i čerstvé ovoce a zeleninu, přičemž ideální je použít úrodu z vlastní zahrádky, která bude nejen úplně čerstvá, ale zároveň přesně víte, jak jste ji pěstovali.

Udržujte gril v čistotě

Chuť pokrmů nezávisí pouze na výběru kvalitních surovin, ale také na samotném grilu, resp. na tom, jak ho udržujete v čistotě. Ještě než na něj položíte jídlo, očistěte rozžhavený rošt drátěným kartáčem. Rošt byste přitom měli očistit také po každém grilování. Pokud chcete udržovat zařízení v čistotě opravdu pořádně, pořídit si můžete čisticí set na grily, jež obvykle obsahuje nejen drátěné kartáče, ale třeba také škrabku a drátěnku.

Nepřepalte to!

Jednotlivé ingredience byste samozřejmě neměli grilovat příliš dlouho, aby nebyly spálené. Na druhou stranu ani syrové potraviny nebudou tou nejlepší (a mnohdy i nejzdravější) dobrotou pod sluncem. Takové maso by mělo být ještě měkké a na povrchu zatáhnuté. Až bude hotové, měli byste použít grilovací kleště, tedy nikoli vidličku, protože pak z něj může vytéct šťáva.

Pořiďte si praktické pomůcky

Grilování sice nepatří k nejnáročnějším činnostem, proč si ho ale ještě neulehčit? V současné době máte k dispozici speciální grilovací nářadí (obracečky, mašlovačky na maso nebo grilovací vidlice), stejně jako teploměry nebo podpalovače. S těmito pomocníky si zajistíte hladký průběh grilování, ale také perfektní výsledek. Nejedná se přitom o drahé vybavení.

Mějte vždy vše po ruce

Důležité je, abyste měli veškeré vybavení a pomůcky dobře připravené. Než tedy začnete grilovat, připravte si nejen jednotlivé ingredience, ale také veškeré náčiní, stejně jako dostatek paliva (uhlí nebo plyn). Neměli byste totiž neustále odbíhat, což platí především pro případ, že už jste dali jídlo na rošt. Pak určitě zůstaňte v blízkosti grilu!

Komentáře nejsou povoleny.